Supplementation with açaí (Euterpe Oleracea Martius) for the treatment of chronic tinnitus: effects on perception, anxiety levels and oxidative metabolism biomarkers
Suplementação com açaí (Euterpe Oleracea Martius) para o tratamento do zumbido crônico: efeitos na percepção, níveis de ansiedade e biomarcadores de metabolismo oxidativo
Sheila Jacques Oppitz; Michele Vargas Garcia; Rúbia Soares Bruno; Cleide Monteiro Zemolin; Bruna Olegário Baptista; Bárbara Osmarin Turra; Fernanda Barbisan; Ivana Beatrice Mânica da Cruz; Aron Ferreira da Silveira
Abstract
Purpose: To investigate the effects of antioxidant supplementation with açaí extract on the discomfort with chronic tinnitus and the relationship with the levels of anxiety and oxidative metabolism, not excluding the overlap of diseases. Methods: Randomized, placebo-controlled clinical trial. 30 individuals participated, with an average of 50.5 years, 14 males and 16 females, with normal hearing thresholds or sensorineural hearing loss up to mild degree, divided into two groups: Placebo Group (without active) and, Açaí Group (100mg of açaí extract). The following procedures were applied before and after three months of treatments: Tinnitus Handicap Inventory (THI), Beck’s Anxiety Inventory (BAI) and blood samples for evaluation of oxidative stress biomarkers (Lipid Peroxidation and Protein Carbonylation). Results: There was a reduction in the discomfort of tinnitus for the açaí group verified through THI (p = 0.006). Significant differences were found in the score of common symptoms for anxiety disorders in the placebo group (p = 0.016), however, the same was not observed for oxidative metabolism biomarkers, although there was a decrease in post-treatment values for all groups. Conclusion: Oral antioxidant supplementation, with açaí extract, showed favorable effects on tinnitus, reducing discomfort with the symptom, regardless of the underlying etiology, and can be considered a treatment modality. However, the effect of this supplementation on anxiety symptoms and oxidative stress biomarkers needs further investigation.
Keywords
Resumo
Objetivo: Investigar os efeitos da suplementação antioxidante com extrato de açaí no incômodo com o zumbido crônico e a relação com os níveis de ansiedade e metabolismo oxidativo, não excluindo a sobreposição de enfermidades. Método: Ensaio clínico, randomizado, controlado por placebo. Participaram 30 indivíduos, com média de 50,5 anos, 14 do sexo masculino e 16 do feminino, com limiares auditivos normais ou perda auditiva sensorioneural até grau leve bilateralmente, divididos em dois grupos: Grupo Placebo (sem ativo) e Grupo Açaí (100mg de extrato de açaí). Aplicaram-se os seguintes procedimentos antes e após três meses dos tratamentos: Tinnitus Handicap Inventory (THI), Inventário de Ansiedade de Beck (BAI) e amostras de sangue para avaliação de biomarcadores de estresse oxidativo (Peroxidação Lipídica e Carbonilação de proteínas). Resultados: Houve redução do incômodo do zumbido para o grupo açaí, verificado por meio do THI (p=0,006). Diferenças significativas foram constatadas na pontuação dos sintomas comuns para os quadros de ansiedade no grupo placebo (p=0,016) porém, o mesmo não foi observado para os biomarcadores de metabolismo oxidativo, apesar de haver uma diminuição dos valores pós-tratamento para os grupos. Conclusão: A suplementação antioxidante oral, com extrato de açaí, manifestou efeitos favoráveis no zumbido, reduzindo o desconforto com o sintoma, independente da etiologia de base, podendo ser considerada uma modalidade de tratamento. Entretanto, o efeito dessa suplementação nos sintomas de ansiedade e em biomarcadores de estresse oxidativo precisa de maior investigação.
Palavras-chave
References
1. Alegre P, Mathias L, Lourenço MA, Santos PP, Gonçalves A, Fernandes AA, et al. Euterpe Oleracea Mart. (Açaí) reduz o estresse oxidativo e melhora o metabolismo energético da lesão de isquemia-reperfusão miocárdica em ratos. Arq Bras Cardiol. 2020;114(1):78-86. PMid:31751439.
2. Cedrim PCAS, Barros EMA, Nascimento TG. Antioxidant properties of acai (Euterpe oleracea) in the metabolic syndrome. Braz J Food Technol. 2018;21:e2017092. http://dx.doi.org/10.1590/1981-6723.09217.
3. Machado AK, Andreazza AC, Silva TM, Boligon AA, Nascimento V, Scola G, et al. Neuroprotective effects of açaí (Mart.) against rotenone exposure. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:8940850. http://dx.doi. org/10.1155/2016/8940850. PMid:27781077.
4. Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Huang D, Owens J, et al. Antioxidant capacity and other bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem. 2006;54(22):8604-10. http://dx.doi.org/10.1021/jf0609779. PMid:17061840.
5. Koç S, Akyüz S, Somuk BT, Soyalic H, Yilmaz B, Taskin A, et al. Paraoxonase activity and oxidative status in patients with tinnitus. J Audiol Otol. 2016;20(1):17-21. http://dx.doi.org/10.7874/jao.2016.20.1.17. PMid:27144229.
6. Petridou AI, Zagora ET, Petridis P, Korres GS, Gazouli M, Xenelis I, et al. The efect of antioxidant supplementation in patients with tinnitus and normal hearing or hearing loss: a randomized, double-blind, placebo controlled trial. Nutrients. 2019;11(12):3037. http://dx.doi.org/10.3390/ nu11123037. PMid:31842394.
7. Veloso CF. Osteopatia craniana no tratamento do zumbido crônico [tese]. Santa Maria (RS): Universidade Federal de Santa Maria; 2019.
8. Egilmez OK, Kalcioglu MT. Antioxidant therapy in tinnitus. J Adv Med Med Res. 2015;10(7):1-7. http://dx.doi.org/10.9734/BJMMR/2015/20125.
9. Maes IHL, Cima RFF, Vlaeyen JW, Anteunis LJC, Joore MA. Tinnitus: a coststudy. Ear Hear. 2013;34(4):508-14. http://dx.doi.org/10.1097/ AUD.0b013e31827d113a. PMid:23411656.
10. Neves CZ, Rosito LPS, Santos JPNA, Teixeira AR. Self-perception of tinnitus: study before and after adaptation of hearing aids. Audiol Commun Res. 2020;25:e2325. https://doi.org/10.1590/2317-6431-2020-2325.
11. Vinagre LM, Guariento ME. Clinical treatment of primary tinnitus in adults and in the elderly: systematic review. Rev Soc Bras Clin Med. 2018;16(4):249-54.
12. Barros L, Calhelha RC, Queiroz MJRP, Santos-Buelga C, Santos EA, Regis WCB, et al. The powerful in vitro bioactivity of Euterpe oleracea Mart. seeds andrelated phenolic compounds. Ind Crops Prod. 2015;76(1):318-22. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.05.086.
13. OMS: Organização Mundial de Saúde. Prevention of blindness and deafness [Internet]. OMS; 2014 [citado em 2018 Nov 10]. Disponível em: http:// www.emro.who.int/entity/blindness/index.html
14. Figueiredo RR, de Azevedo AA, de Mello Oliveira P. Correlation analysis of the visual-analogue scale and the Tinnitus Handicap Inventory in tinnitus patients. Braz J Otorhinolaryngol. 2009;75(1):76-9. http://dx.doi. org/10.1016/S1808-8694(15)30835-1. PMid:19488564.
15. Tunkel DE, Bauer CA, Sun GH, Rosenfeld RM, Chandrasekhar SS, Cunningham ER Jr, et al. Clinical practice guideline: tinnitus. Otolaryngol Head Neck Surg. 2014;151(2):1-40. http://dx.doi.org/10.1177/0194599814545325.
16. Schmidt LP, Teixeira VN, Dall’Igna C, Dallagnol D, Smith MM. Brazilian Portuguese Language version of the “Tinnitus Handicap Inventory”: validity and Reproducibility. Braz J Otorhinolaryngol. 2006;72(6):808-10. http:// dx.doi.org/10.1590/S0034-72992006000600012. PMid:17308834.
17. Cunha JA. Manual da versão em português das Escalas Beck. São Paulo: Casa do Psicólogo Livraria e Editora; 2001.
18. Karademir Catalgol B, Ozden S, Alpertunga B. Effects of trichlorfon on malondialdehyde and antixidant system in human erythrocytes. Toxicol In Vitro. 2007;21(8):1538-44. http://dx.doi.org/10.1016/j.tiv.2007.06.002. PMid:17697763.
19. Morabito F, Cristani M, Saija A, Stelitano C, Callea V, Tomaino A, et al. Lipid peroxidation and protein oxidation in patients affected by Hodgkin’s lymphoma. Mediators Inflamm. 2004;13(5):381-3. http://dx.doi. org/10.1080/09629350400008760. PMid:15770058.
20. Sadeghijam M, Moossavi A, Akbari M. Does tinnitus lead to chaos? Rev Bras Otorrinolaringol (Engl Ed). 2021;87(2):125-6. http://dx.doi. org/10.1016/j.bjorl.2020.11.022.
21. Bruno RS, Garcia MV. Speech Therapy Counseling: a unique and personalized format for subjects with chronic tinnitus. Distúrb Comum. 2021;33(2):287- 98. https://doi.org/10.23925/2176-2724.2021v33i2p287-298.
22. Polanski JF, Soares AD, de Mendonça Cruz OL. Antioxidant therapy in the elderly with tinnitus. Braz J Otorhinolaryngol. 2016;82(3):269-74. http://dx.doi.org/10.1016/j.bjorl.2015.04.016. PMid:26547700.
23. Teixeira AR, Lessa AH, Rosito LPS, Neves CZ, Bueno CD, Picinini TA, et al. Influência de fatores e hábitos pessoais na percepção do zumbido. Rev CEFAC. 2016;18(6):1310-5. http://dx.doi.org/10.1590/1982- 021620161867716.
24. Rosa MRD, Almeida AAF, Pimenta F, Silva CG, Lima MAR, Diniz MFFM. Zumbido e ansiedade: uma revisão da literatura. Rev CEFAC. 2012;14(4):742-54. http://dx.doi.org/10.1590/S1516-18462012005000009.
25. Kleinstäuber M, Frank I, Weise C. A confirmatory factor analytic validation of the Tinnitus Handicap Inventory. J Psychosom Res. 2015;78(3):277-84. http://dx.doi.org/10.1016/j.jpsychores.2014.12.001. PMid:25582803.
26. Finniss DG, Kaptchuk TJ, Miller F, Benedetti F. Biological, clinical and ethical advances of placebo effects. Lancet. 2010;375(9715):686-95. http:// dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(09)61706-2. PMid:20171404.
27. Jensen GS, Ager DM, Redman KA, Mitzner MA, Benson KF, Schauss AG. Pain reduction and improvement in range of motion after daily consumption of an açaí (Euterpe oleracea Mart.) pulp-fortified polyphenolic-rich fruit and berry juice blend. J Med Food. 2011;14(7-8):702-11. http://dx.doi. org/10.1089/jmf.2010.0150. PMid:21470042.
28. Sugiyama A, Sun J. Immunochemical detection of lipid hydroperoxideand aldehyde-modified proteins in diseases. In: Kato Y, editor. Lipid hydroperoxide-derived modification of biomolecules. Dordrecht: Springer; 2014. p. 115-25. (Subcellular Biochemistry; 77)