CoDAS
https://codas.org.br/article/doi/10.1590/2317-1782/20202019122
CoDAS
Artigo Original

Assessment of the gustatory function in patients with advanced oral cavity and oropharyngeal cancer

Avaliação da função gustativa em pacientes com câncer de cavidade oral e orofaringe avançado

Maria Deluana da Cunha; Danielle de Sousa Terto Jacob Diniz; Roberta Borba Assis

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Abstract

Purpose: The changes in gustatory function resulting from oncological treatment occur mainly after radiotherapy. However, the head and neck tumors, because of the anatomical location of the lesion, can themselves trigger significant changes in the feeding-related functions – including taste. To assess the gustatory function in patients diagnosed with advanced oral cavity and oropharyngeal cancer. Method: This descriptive cross-sectional study comprised 31 individuals with advanced oral cavity and oropharyngeal cancer, referred for oncological treatment with radiotherapy, either alone or in combination with chemotherapy. The “taste strips” test was applied; it consists of inserting solutions with four different concentrations each for salty, sweet, and sour tastes, and three concentrations for the bitter taste, on the tongue. Results: Most of the individuals were diagnosed with oropharyngeal cancer. Approximately half of the sample already had taste-related complaints, and more than 80%, swallowing-related complaints. The overall frequency of hypogeusia was 38.7%, in which the bitter taste stood out in its isolated assessment. The association of change in gustatory function proved to be significant in patients in stage T4. Conclusion: The decrease in gustatory function in individuals with oral cavity and oropharyngeal cancer was evidenced in this study, especially when associated with tumors in stage T4. Regarding feeding, most of them reported complaints of dysphagia, suggesting the importance of the speech-languagehearing assessment and follow-up, even before the oncological treatment, to minimize the risks of dysphagia.

Keywords

Taste Disorders; Mouth Neoplasms; Speech Therapy

Resumo

Objetivos: As alterações na função gustativa decorrentes do tratamento oncológico ocorrem, principalmente, após a radioterapia, no entanto, os tumores de cabeça e pescoço, pela própria localização anatômica da lesão, podem, por si só, desencadear alterações significativas nas funções relacionadas à alimentação, dentre elas o paladar. Avaliar a função gustativa em pacientes diagnosticados com câncer de cavidade oral e orofaringe avançado. Método: Trata-se de um estudo transversal de caráter descritivo, desenvolvido com 31 indivíduos com câncer de cavidade oral e orofaringe em estágio avançado, encaminhados para tratamento oncológico exclusivo com radioterapia ou associado à quimioterapia. Foi aplicado o “taste strips”, que consiste na inserção de soluções com quatro concentrações distintas para cada um dos sabores salgado, doce e azedo e três concentrações para o amargo, sobre a língua. Resultados: A maioria dos indivíduos foi diagnosticada com câncer de orofaringe, sendo que, aproximadamente, metade da amostra já apresentava queixas quanto ao paladar e mais de 80%, queixas para deglutição. A frequência geral de hipogeusia foi de 38,7%, com destaque para o sabor amargo na sua avaliação isolada. A associação da alteração na função gustativa mostrou-se significativa em pacientes com estadiamento T4. Conclusão: A diminuição da função gustativa em indivíduos com câncer de cavidade oral e orofaringe foi evidenciada neste estudo, principalmente quando associado a tumores com estadiamento T4. Quanto à alimentação, a maioria relatou queixas disfágicas, sugerindo a importância da avaliação e acompanhamento fonoaudiológico antes mesmo do tratamento oncológico, de modo a minimizar os riscos disfágicos.

Palavras-chave

Distúrbios do Paladar; Neoplasias Bucais; Fonoterapia

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