CoDAS
https://codas.org.br/article/doi/10.1590/2317-1782/20202018154
CoDAS
Artigo Original

Relationship between oral intake and severity of Acute Stroke

Relação entre ingestão oral e gravidade do Acidente Vascular Cerebral Agudo

Bárbara Carolina Brandão; Magali Aparecida Orate Menezes da Silva; Caroline Garcia Rodrigues; Marina Dipe Damando; Luciano Garcia Lourenção

Downloads: 0
Views: 858

Abstract

Purpose: To correlate stroke severity with oral intake level of the studied population and compare the two factors at the time of admission and after swallowing management. Methods: A total of 137 patients hospitalized in the cerebral vascular accident unit (CVAU) of a teaching hospital participated. During the stay at CVAU, the patients were submitted to daily neurological evaluation and application of National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), to evaluate the severity of stroke, ranging from zero (without evidence of neurological deficit) to 42 (in coma and unresponsive). Functional Oral Intake Scale (FOIS), which is a marker for evolution of oral intake and ranges from level one (nothing oral) to seven (oral total restrictions). Data from the NIHSS and FOIS scales of admission and discharge were analyzed and compared to verify association between improvement of oropharyngeal dysphagia with functional improvement of individuals. Results: At admission, 63 (46.0%) patients had mild strokes, 38 (27.7%) had severe and very severe stroke; 46 (33.6%) had oral intake and need for special preparation or compensations. At discharge, there was an increase in patients with mild stroke (76 - 55.5%); oral intake without special preparation or compensations, but with food restrictions (18 - 13.1%), and oral intake without restrictions (44 - 32.1%). Conclusion: The level of oral intake increased as the severity of stroke decreased. Speech and language therapy contributed to a decrease in stroke severity and improvement in oral intake.

Keywords

Deglutition Disorders, Stroke, Neurological Rehabilitation, Eating, Speech, Language and Hearing Sciences 

Resumo

Objetivo: Correlacionar gravidade do AVC com nível de ingestão oral desta população e comparar os dois fatores mencionados na admissão e após gerenciamento da deglutição. Método: Participaram 137 pacientes internados na Unidade de Acidente Vascular Cerebral (UAVC) de um hospital de ensino. Durante a permanência na UAVC, os pacientes foram submetidos diariamente a avaliação neurológica e aplicação da escala National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), para avaliação da gravidade do AVC, que varia de zero (sem evidência de déficit neurológico) a 42 (paciente irresponsivo, em coma). Após cada atendimento fonoaudiológico diário, foi aplicada a escala de ingestão oral Functional Oral Intake Scale (FOIS), que consiste em um marcador para evolução da ingestão por via oral e varia do nível um (nada por via oral) a sete (via oral total sem restrições). Os dados das escalas NIHSS e FOIS de admissão e alta foram analisados e comparados, para verificar associação entre melhora da disfagia orofaríngea com melhora funcional dos indivíduos. Resultados: Na admissão, 63 (46,0%) pacientes apresentaram AVC leve e 38 (27,7%), grave e gravíssimo; 46 (33,6%) com ingestão oral e necessidade de preparo especial ou compensações. Na alta, houve aumento de pacientes com AVC leve (76 - 55,5%); ingestão oral sem necessidade de preparo especial ou compensações, porém com restrições alimentares (18 - 13,1%), e ingestão oral sem restrições (44 - 32,1%). Conclusão: O nível de ingestão oral aumentou conforme a gravidade do AVC diminuiu. O atendimento fonoaudiológico contribuiu para diminuição da gravidade do AVC e melhoria da ingestão oral.

Palavras-chave

Transtornos de Deglutição, Acidente Vascular Cerebral, Reabilitação Neurológica, Ingestão de Alimentos, Fonoaudiologia

Referências

Classificação internacional de funcionalidade, incapacidade e saúde - CIF: classificação detalhada com definições. 2003.

Okubo PC. Detecção de disfagia na fase aguda de acidente vascular cerebral isquêmico. Proposição de conduta baseada na caracterização dos fatores de risco. 2008.

Sundar U, Pahuia V, Dwivedi N, Yeolekar ME. Dysphagia in acute stroke: correlation with stroke subtype, vascular territory and in-hospital respiratory morbidity and mortality. Neurol India. 2008;56(4):463-70.

Martino R, Foley N, Bhogal S, Diamant N, Speechley M, Teasell R. Dysphagia after stroke: incidence, diagnosis, and pulmonary complications. Stroke. 2005;36:2756-63.

Yamada K, Ito H, Nakamura H, Kizu O, Akada W, Kubota T. Stroke patients’ evolving symptoms assessed by tractography. J. Magn. Reson. Imaging.. 2004;20:923-9.

Gonçalves D, Vieira I, Vitorino M, Félix P, Pinto T. Avaliação da disfagia numa unidade de AVC. 2015:1-15.

Arnold M, Liesirova K, Broeg-Morvay A, Meisterernst J, Schlager M, Mono M-L. Dysphagia in Acute Stroke: Incidence, Burden and Impact on Clinical Outcome. PLoS ONE. 2016;11(2).

Falsetti P, Acciai C, Palilla R, Bosi M, Carpinteri F, Zingarelli A. Oropharyngeal dysphagia after stroke: incidence, diagnosis, and clinical predictors in patients admitted to a neurorehabilitation unit. J Stroke Cerebrovas Dis. 2009;18(5):329-35.

Meyer BC, Lyden PD. The modified National Institutes of Health Stroke Scale (mNIHSS): Its time has come. Int J Stroke. 2009;4(4):267-73.

Schlegel D, Kolb SJ, Luciano JM, Tovar JM. Utility of the NIH Stroke Scale as a predictor of hospital disposition. Stroke. 2003;34:134-7.

Ribeiro PW. Correlação entre a escala internacional de acidente vascular cerebral do Instituto Nacional de saúde (NIHSS) e a penetração laríngea e aspiração laringotraqueal no acidente vascular cerebral isquêmico. 2013.

Furkim AM, Sacco ABF. Eficácia da fonoterapia em disfagia neurogênica usando a escala funcional de ingestão por via oral (FOIS) como marcador. Rev. CEFAC. 2008;10(4):503-12.

Pontes-Neto OM, Silva GS, Feitosa MR, de Figueiredo NL, Fiorot JA, Rocha TN. Stroke awareness in Brazil: alarming results in a community-based study. Stroke. 2008;39(2):292-6.

Nakajima M, Inatomi Y, Yonehara T, Hashimoto Y, Hirano T, Uchino M. Oral intake 6 months after acute ischemic stroke. Intern Med. 2012;51(1):45-50.

Ickenstein GW, Stein J, Ambrosi D, Goldstein R, Horn M, Bogdahn U. Predictors of survival after severe dysphagic stroke. J Neurol. 2005;252(12):1510-6.

Baroni AFFB, Fabio SRC, Dantas RO. Fatores de risco para disfunção da deglutição em pacientes com acidente vascular encefálico. Arq. Gastroenterol.. 2012;49(2):118-24.

Inaoka C, Albuquerque C. Effectiveness of speech therapy in evolution of oral ingestion in patients with post stroke Oropharyngeal Dysphagia. Rev. CEFAC. 2014;16(1):187-96.

Otto DM, Ribeiro MDC, Barea LM, Mancopes R, Almeida STD. Association between neurological injury and the severity of oropharyngeal dysphagia after stroke. CoDAS. 2016;28(6):724-9.

Suntrup S, Warnecke T, Hamacher C, Oelenberg S, Niederstadt T, Heindel W. The impact of lesion location on dysphagia incidence, pattern and complications in acute stroke. Part 1: dysphagia incidence, severity and aspiration. Eur J Neurol. 2015;22(5):832-8.

Warnecke T, Im S, Kaiser C, Hamacher C, Oelenberg S, Dziewas R. Aspiration and dysphagia screening in acute stroke-the Gugging Swallowing Screen revisited. Eur J Neurol. 2017;24(4):594-601.

Passos KO, Cardoso MCAF, Scheeren B. Associação entre escalas de avaliação de funcionalidade e severidade da disfagia pós-acidente vascular cerebral. CoDAS. 2017;29(1).

Itaquy RB, Favero SR, Ribeiro MC, Barea LM, Almeida ST, Mancopes R. Dysphagia and cerebrovascular accident: relationship between severity degree and level of neurological impairment. J Soc Bras Fonoaudiol. 2011;23:385-9.

Zheng L, Li Y, Liu Y. The individualized rehabilitation interventions for dysphagia: a multidisciplinary case control study of acute stroke patients. Int J Clin Exp Med.. 2014;7(10):3789-94.

Mourão AM, Almeida EO, Lemos SMA, Vicente LCCV, Teixeira AL. Evolução da deglutição no pós-AVC agudo: estudo descritivo. Rev. CEFAC. 2016;18(2):417-25.


Submetido em:
10/07/2019

Aceito em:
22/09/2019

5f8d920f0e8825bd1fcb4689 codas Articles

CoDAS

Share this page
Page Sections